В зала "Европа“ в Областна администрация - Добрич председателят на Районната избирателна комисия в Добрич Цонка Велкова и членове на РИК - Добрич проведоха през вчерашния ден обучение на служители от общините в област Добрич за начина, по който се провежда машинно гласуване, предаде репортер на Радио "Фокус" - Добрич.

В област Добрич са доставени 11 устройства, с които пробно гражданите могат да се научат как да упражнят правото си на вот в деня на изборите за народни представители на 2 октомври.

Всяка община изготвя график, в който се посочва в кой ден къде ще бъде възможно гражданите да се научат да подават машинно своя глас. Информация за графиците гражданите могат да потърсят както в своята община, така и на интернет страницата на Районна избирателна комисия - Добрич. Целта е максимален брой граждани да имат възможност да научат процеса на гласуване. Всеки желаещ може да подаде своя вот нееднократно чрез демонстрационната машина, за да усвои процеса и да не изпитва затруднения в деня на вота, посочват от РИК – Добрич.

Областна администрация - Добрич публикува на своята интернет страница

предоставените от общините предварителни графици. 

В Община Балчик пробното гласуване вече започна в часовете от 9:00 до 16:00 в морския град. Създадена е възможност следващата седмица и в други населени места на морската община. От вчера пробно се гласува и в Община Тервел. На 15 септември започва пробно гласуване в Крушари, на 17 септември - в три населени места в Каварненско, на 19 септември - в Община Добричка.

Жулиета НИКОЛОВА