До около 3 месеца се очаква да бъде готово новото Спешно приемно отделение в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов“ в старата столица. Толкова време е необходимо и за приключване на ремонта в Детското отделение на стационара, информира "Фокус“ директорът д-р Красимир Попов. Много скоро се очаква д-р Попов да предаде поста на своя наследник д-р Даниел Илиев.

Строежът на новото Спешно е част от проект на Министерство на здравеопазването, финансиран по ОП "Региони в растеж“. Дейностите стартираха преди доста време, но бяха замразени в последните три години. Основната причина бе липсата на фирма-изпълнител.

"В началото на годината успяхме да рестартираме проекта не без съдействие на Министерство на здравеопазването, тъй като ние не сме страна по него. Според мен последната фирма, която пое обект са професионалисти и смятам, че до три месеца новото Спешно отделение може да бъде завършено“, каза още д-р Попов.

Новата структура ще се намира в югоизточната част на болницата и ще е с площ от 700 кв. м. Освен с разнообразни кабинети, то ще разполага със зона за триаж на пациентите и модерна чакалня.

В момента мащабен ремонт тече и в Детското отделение на МОБАЛ, който също се очаква да приключи до три месеца. Той е част от проект "Светулка“, който се реализира от фондация "За доброто", фондация "Америка за България“ и Ротари клуб – Велико Търново, Стойността му е над 400 хиляди лева.

Луиза ТРАНЧЕВА