От 22 април в Русе започва раздаването на хранителните помощи по програмата, съфинансирана от Европейския социален фонд плюс. БЧК-Русе ще ги предоставя на ново място – ул. "Тулча" № 15, зад хотел "Милениа“ (в района на Товарна гара), като правоимащите ще могат да ги получат до 7 юни от 10:00 до 14:00 часа, информира РусеМедиа.

Списъците са изготвени от Агенция за социално подпомагане, а всеки може да направи справка по ЕГН дали е правоимащ на следния адрес.

Пакетите с храни включват 15 вида продукти от първа необходимост – брашно; ориз; спагети; лютеница; фасул – зелен, стерилизиран; домати – белени, стерилизирани; грах – белен, стерилизиран; гювеч – стерилизиран; конфитюр – едноплодов; пиле фрикасе; херинга в доматен сос; фасул – зрял, стерилизиран; леща; захар и олио. Теглото на един пакет е 10,8 кг.

Хората, които са част от тричленно и по-голямо семейство, ще имат право на двата пакета.

Раздаването на помощите ще бъде на два транша, като във втория за първи път ще има и подкрепа с хигиенни материали. Те ще се раздадат на по-късен етап през годината с последните два вида месни консерви от хранителния пакет.

Право на пакети с храни имат:

- лица и семейства, подпомагани с целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2023/2024 г.;

- лица с ниски доходи на член от семейството, имащи право на месечна помощ за отглеждане на дете до 1 година;

- лица с над 90 на сто степен на увреждане с определена чужда помощ и ниски лични доходи от пенсия, имащи право на месечна финансова подкрепа по реда на Закона за хората с увреждания;

- лица и семейства, имащи право на месечна помощ за отглеждане на дете с трайно увреждане;

- лица и семейства, имащи право на еднократна или месечна помощ по Закона за закрила на детето, предназначена за превенция и реинтеграция, отглеждане на детето при близки и роднини и в приемни семейства;

- лица и семейства, подпомогнати с еднократна помощ за инцидентно възникнали нужди;

- лица и семейства с ниски доходи, получили отказ за подпомагане с целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2023/2024 г. поради надвишен праг за достъп до помощта или поради неизпълнено някое от другите комплексни условия за подпомагане, с установено високо равнище на материалните лишения.