В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета, култура, на славянската книжовност – 24 май, във Велико Търново връчиха наградите "Св. Патриарх Евтимий“ на Общината. На церемония, провела се в залата на Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов“ кметът Даниел Панов и председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов удостоиха учителите и колективите на 2024-а година.

"Вече над десетилетие този малък е жест на уважение и признателност към учителите и учителските колективи се е превърнал в традиция. А Велико Търново е град на традициите. Благодаря на всички учители от Историческата и духовна столица на България, че възпитават децата и младите хора в дух на родолюбие и на нестихващ стремеж към знание“, каза в обръщението си кметът Даниел Панов.

Милена Калчева от ДГ "Иванка Ботева“ е учител на годината в предучилищното възпитание.

Красимира Колева от ОУ "Св. Патриарх Евтимий“ е носител на наградата в началния етап на образование.

Грета Кьосева-Колева от ОУ "Петко Р. Славейков“ получи отличието в прогимназиалния етап.

Йоана Петрова от Центъра за специална образователна подкрепа "Св. Теодосий Търновски“ е учител на 2024-а година в гимназиалното образование.

Детска градина "Св. св. Кирил и Методий“ с филиал "Слънчев дом“ и Профилираната езикова гимназия "Проф. д-р Асен Златаров“ получават наградата за "Колектив на годината“.

Поздрав към всички бяха изпълненията на талантите от Детска вокална група "Пеещи камбанки“ на маестро Владимир Габров, а вечерта завърши с премиерната постановка на МДТ "Константин Кисимов“ – "Крадецът на праскови“ по Емилиян Станев.

По-рано през седмицата в Художествената галерия "Борис Денев“ бе дадено началото на празничните прояви по случай 24 май – с тържествена церемония бе връчена Награда "Култура“ на Община Велико Търново за 2024-а година. С отличието бе удостоена младата художничка и съвременен будител – Селен Петкова.

Тя получава наградата за творчески дебют чрез участието й в родолюбивия проект "Алманах на просветителите“, представящ нарисуваните от нея образи на дванадесет бележити българи, възрожденци и културни деятели.

Селен Петкова бе удостоена от заместник-кмета на Велико Търново Нейко Генчев и председателя на местния парламент Венцислав Спирдонов под аплодисментите на уважавани общественици, дейци на културата, науката и изкуствата.