"В момента системата с ТЕЛК не работи добре, признавам го, изключително натоварена е", заяви здравният министър д-р Асен Меджидиев в Добрич, предаде репортер на "Фокус". Реформата по отношение на дигитализация на ТЕЛК е започнала, работи се така че да се използва електронното здравно досие на всеки един пациент, без среща на лекар с пациент с цел бързина на процесите при освидетелстване на пациенти. То ще става дигитално, на случаен принцип, т.е. за пациент от Добрич например, документите ще се обработват електронно като експертиза от специалист от друго място. Така ще се избягват и злоупотребите.

Изготвените експертизи ще се връщат към "Информационно обслужване" и от там ще отиват към социалното министерство и НОИ. Предстоят много освидетелствания с повече освидетелстващи лекари, отбеляза д-р Меджидиев. Надеждите са към началото на май да започне да функционира новата система.

"И населението ще усети ползата от това нещо, защото аз съм убеден, че по този начин много по-бързо ще се извършват експертизите и много по-коректно", коментира д-р Меджидиев. С новата реформа комисиите ще имат срок от 7 - 10 дни за извършване на едно освидетелстване, каза още здравният министър.

Жулиета НИКОЛОВА