В международния кулинарно-фолклорен фестивал "Гергьовден“ във видинското село Антимово участват рекорден брой участници, предаде репортер на "Фокус“. Три дни песни, танци и вкусни местни деликатеси са част от богатата фолклорна програма на фестивала. Празникът, който се провежда за 14-та година, стартира на пощада във видинското село Антимово в навечерието на един от най-светлите християнски празници Великден на 4 май и народното веселие продължава трети ден. Финалът е днес на Гергьовден. Организатор на кулинарно-фолклорния фестивал е местното читалище "Развитие 1926 г.“ и община Видин. Десетки представители на читалища от региона участват в традиционния кулинарен фестивал, на който са представени местни  ястия и компетентно жури определи "Баш майстор на влашката кухня". Майстори готвачи от Сърбия, Румъния и България приготвяха различни кулинарни изкушения от местните кухни, предложиха на публиката различни вкусотии.

Специално за Гергьовден баш майсторите приготвиха на жив огън различни гергьовски ястия. На мегдана по традиция ритуално се изнесоха приготвените чевермета.

Под звуците на гайдарската група "Родопски полъх“ от Пловдив бе пресъздаден народния обичай за Гергьовден и всички участници се хванаха на голямо хора на мегдана. Специални гости бяха народният готвач Мария Иванова и Ангел Ангелов -кулинарен историк от Музей на хляба и традиционните храни-гр. Копривщица

В състезанието по надиграване се включиха десетки самодейци в национални носии и допринесоха за доброто настроение на празника.

В тридневната фестивална програма участваха над 500 самодейци, представители на самодейни певчески, танцови и музикални състави, на читалищата от Северозападна България, от Румъния и Сърбия.

Традиционният фестивал "Гергьовден“ вече за 14-та поредна година е  мост между българи, румънци и сърби, мост между поколенията. Самобитните традиции, народните песни, танци и музика, кухня,  са връзката между трите народа.

Фестивалът се радва на стотици посетители от страната и чужбина и още веднъж доказва на света, че българските традиции са непреходни, те се съхраняват ревниво във времето и се предават от поколение на поколение.

Ирена Данаилова