За повече технически специалности и увеличен прием на студентите настояват от българската индустрия. Само в района на икономическата зона "Тракия" в Пловдив към момента се търсят над 350 квалифицирани инженери. Има ли откъде да се намерят?

В компания за хладилна техника в Пловдив производственият процес е напълно автоматизиран заради което се нуждаят от висококвалифицирани инженери. Те обаче трудно се намират.

"Задължително са нужни по-добре подготвени кадри. Трябват хора, които са способни да работят с такива технологии", заяви Красимир Кирков, ръководител "Човешки ресурси" в завод за производство на хладилна техника.

За да са сигурни, че бъдещите им работници ще притежават нужната компетентност от предприятието следят отблизо и учебния процес в града.

"Подпомагаме Техническия университет, участваме активно в кариерното ориентиране на ученици от основните училища", допълни Красимир Кирков.

В университета също отчитат съвместната работа с бизнеса и са готови да увеличат приема в някои от най-търсените специалности.

"Безработни инженери не би трябвало да има сред тези, които наистина знаят и могат. Тези, които завършват при нас, започват работа дори преди да се дипломират", коментира пред БНТ проф. д-р инж. Въльо Николов Николов, директор ТУ, филиал Пловдив.

За да се реши проблемът с недостига на кадри от бранша смятат, че първо трябва да се убеди обществото, че условията за работа и заплатите в индустрията са на европейско ниво.

"В момента обсъждаме завръщането на едно младо семейство, което живя, доби добър професионален опит в Белгия и вече сме намерили доста добре квалифицирана работа на тези млади хора, които се прибират", каза още инж. Пламен Панчев, изпълнителен директор на "Тракия икономическа зона".

Дефицит на висококвалифицирани технически кадри има и в цяла Европа.