В истински празник се превърна награждаването на участниците  в Седмото издание на конкурса "Аз раста патриот“.  Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Смолян. Тържеството започна с изпълнение на песента "Моя страна, моя България“ на Величка Стоева от Центъра за подкрепа за личностно развитие - Обединен детски комплекс- Смолян. Децата и техните родители бяха приветствани от областният управител Стефан Сабрутев.

"Изключително съм щастлив да бъда днес тук сред Вас, малките патриоти на област Смолян, които се включихте с огромно желание в конкурса! Уникално е чувството да видиш всички тези прекрасни деца, които са бъдещето на страната ни,  облечени в народни носии, будещи настроение и патриотично чувство у всеки, който ги види! Искам да изкажа специални благодарности към учителите на децата, които с любов ги учат на българските ценности,  както и към техните родители, които са пазителите на традициите  в българското семейство!“, каза Сабрутев. Той добави, че е изключително радостен  от факта, че всяка година участниците се увеличават, като по този начин расте патриотично чувство у децата.

"Вярвам, че това младо поколение, което тачи традициите си и пази своята история, със сигурност ще работи за благото и просперитета на България!“, каза областният управител на Смолян.

В награждаването отличените деца във фотоконкурса деца, участваха  областният управител Стефан Сабрутев, изпълнителният директор на "Михалково“ АД, заместник-областният управител Христо Станчев, главният секретар на Областна администрация Георги Кисьов, директорът на ОД на МВР ст. комисар Костадин Пачеджиев, Никола Запрянов – началник на РУО- Смолян, Петя Гайдарова-автор на идеята за конкурса, Валентина Василева - директор на РИМ "Стою Шишков“ – Смолян, директорът на Регионална библиотека "Николай Вранчев“ –Смолян Светлана Хаджиева, майор Валентин Сариев - заместник началник на Щаба на 101-ви Алпийски полк, директорът на ОД на ДФ "Земеделие“-Смолян Георги Коджебашев, директорът на Областна дирекция "Земеделие“ Георги Попов,  директорът на регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян комисар Симеон Цървуланов, директорът на РД "Социално подпомагане“ – Смоля Петя Пампорова, Красимир Масурски - началник на ГПУ-Рудозем, Недялка Мачокова –ръководител РЕКИЦ "Читалища" – Смолян, Здравка Кавалова-представител на ЮЦДП-Смолян.

"Много съм радостен, че днес тук има толкова много родители и деца, които милеят за българското и родното.  Тази година броят на децата е рекорден, което говори, че има голям смисъл тази инициатива да продължава.  Благодаря и на учителите на децата, които с любов ги учат на българските традиции“, каза изпълнителният директор на "Михалково“ АД Димитър Дългъчев.

 За доброто настроение на празника се погрижиха талантливите деца от Групата за автентичен фолклор с ръководител Пламена Седянкова и танцьорите от Школа по народни танци с ръководител Спас Стойнев, при ЦПЛР – ОДК, гр. Смолян. Музикален поздрав към присъстващите отправиха също Ивон Хаджийска и нейният гайдар Костадин Кисьов.

Наградите на отличените деца, които не присъстваха на тържеството, както и грамотите и календар със снимките на  участниците в конкурса, ще бъдат изпратени по населените им места.