Две традиционни вече събития, които ще превърнат Велико Търново в есенна арт-столица, предстоят в края на септември. Нелина Църова, директор Дирекция "Култура и културно наследство“ в Община Велико Търново уточни за Агенция "Фокус“, че от 21-и до 25-и жителите и гостите на града отново ще могат да се насладят на Нощта на Самоводката чаршия и Фестивала на занаятите. Програмата съвпада и с националните чествания по случай Деня на Независимостта, на които Велико Търново е център.

Единадесетото издание на Нощ на Самоводската чаршия ще е изключително богато и разнообразно.  В петдневния арт-маратон ще се включат над 60 изложители от цялата страна, представящи български традиционни занаяти, ръчно изработени сувенири, био продукти, бижута и други. Част от участниците ще предлагат работилници за деца и възрастни - предизвикателство, в което могат да се включат малки и големи. Всеки ден от 21 до 25 септември между 11:00  и 20:00 часа гостите на Винен дегустационен център ще могат да разгледат  изложбата "Местното винарство от миналото до сега“, показваща снимки, винени рисунки и винени карикатури.

В тон с тазгодишната украса и декорация на Улицата на занаятите, която е от цветни светещи обръчи, за всички желаещи ще се проведат обучения по въртене на обръч - всеки ден от 11:00 до 18:00 часа на площад "Самоводска чаршия“.

Предвидени са и кулинарни събития, които акцентират върху съхранението на българските традиции. На 23 и 24 септември на площад "Самоводска чаршия“ под ръководството на Дю Шеф Радичев в 230 литров казан ще бъде приготвена прочутата самоводска яхния, от която всеки посетител може да опита, поднесена с традиционен хляб от фурната на село Дичин. А желаещите да участват в подготовката на ястието могат да премерят сили в състезание по белене на лук. Надпреварата е на 22 септември, а за най-бързите са осигурени награди от Дю Шеф Радичев. На следващия ден кулинарните предизвикателства продължават с приготвянето на самоводска лютеница.

По традиция, всяка фестивална вечер ще бъде изпълнена с богата и разнообразна концертна програма, завършваща с огнено шоу.

Общинска туристическа агенция "Царевград Търнов“ благодари на Община Велико Търново, Арт Бар "Хипстър“, "Го Грил“ ООД, "Бритос“ ЕООД, "Панаири и фестивали“ ЕООД, "Диферент медия“ ООД, "Пауър Секюрити Груп“ ООД, верига магазини и пекарна "Хляб и приятели“, фурна Дичин и "Велукс вендинг“ ЕООД за организацията на големия есенен празник.

Луиза ТРАНЧЕВА