С едно премиерно заглавие, участие в десет фестивала и със спектакли в България и Румъния куклен театър "Весел“ изпрати 2022-а. Това обобщава за "Фокус“ създателят на културната институция Веселин Василев – Весо. Той припомни и, че през миналата година с подкрепата на Община Велико Търново бе възстановена традицията за "Съботни спектакли за семейна публика“ в читалище "Искра“. Осъществени бяха още няколко проекта – "Приказка за теб, приказка за вас, приказка за всички нас“, "Театър в Галерията“ /реализиран в партньорство с ХГ "Борис Денев“/, както и "Изкуство за всекиго“. Случи се и поредното издание на Международния фестивал "Лято, кукли и приятели“.

"В началото на изминалата година театър "Весел“ представи премиерно своя последен спектакъл, подкрепен финансово от Министерството на културата. В новата камерна зала на ХГ "Борис Денев“ имахме възможност многократно да изиграем "Русалка“ по "Легенда за Лорелай“.  Звезден постановъчен екип, носител на наградата "Икар“ 2020 за куклен спектакъл, работи по заглавието. Драматизацията и постановката са осъществени от популярния у нас и зад граница режисьор Тодор Вълов. Сценографията и куклите са сътворени от един от водещите театрални художници на съвременния куклен театър в България – Наталия Гочева, а оригиналната музика и аранжиментите са дело на носителя на театрална награда "Аскеер“ композитора Пламен Мирчев-Мирона. Студийният звукозапис е реализиран от Петър Атанасчев. Ролите в спектакъла се изпълняват от Елка Баланова и моя милост“, разказва увлекателно Василев.

Той уточнява и, че представлението е участвало в седем театрални фестивала. Освен това само за няколко месеца е представено в национални и международни форуми в Брашов /Румъния/, във Варна, в Търговище, в Сливен, Бургас, Смолян и Велико Търново.

"Освен това над шест хиляди зрители гледаха спектаклите от афиша на Международния фестивал "Лято, кукли и приятели". Той се проведе за четвърти път на откритата сцена "Арт лято" и в съботните дни на летните месеци  събра куклени артисти от България, Италия, Испания, Румъния и Албания. Победител в анкетата на публиката стана спектакълът "Дядовата ръкавичка" на Театър "Плюс" от испанския град Хихон“, допълва Веселин.

През септември театралите от "Весел“ посетиха различни социални институции, като зарадваха децата със своите спектакли. Друг акцент през отминалия театрален сезон е проектът "Съботни спектакли за семейна публика“ на сцената на читалище "Искра“ – дългогодишния и коректен партньор на театралите от старата столица. Огромният зрителски интерес бе предизвикан от богатия репертоар, в който влизат любими спектакли и премиерни представления от репертоара на гостуващи театри от Русе, Пловдив, Търговище, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Бургас.  

И не на последно място през отминалата година театър "Весел“ бе удостоен във Велико Търново с Награда "Култура“ за спектакъла "Русалка“ по "Легенда за Лорелай“. А през новата 2023 година търновските куклени актьори ще поканят своите почитатели на рожден ден – 25 години с театър "Весел“.

Луиза ТРАНЧЕВА