Днес от 09.00 часа, в двора на църквата "Въведение Богородично“ ще бъде отслужена панихида за загиналите за Освобождението на Горна Джумая от османско владичество, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Отново там, пред паметните плочи на Майор Иван Павлович Орлински и генерал Спас Георгиев, ще бъдат положени цветя в знак на почит и признателност.  

Непосредствено след това на пл. "Македония“ предстои издигане на националното знаме на Република България, след което, от 10.30 ч., ще бъдат положени венци и цветя на паметника на Македоно-одринското опълчение, намиращ се на пл. "Мите Марков“.

Изключително интересен щрих в програмата по повод 110-години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония“ е историческата възстановка "Утро на свободата“, в която участие ще вземат представители на РИМ – Благоевград, РК към НД "Традиция“, Сдружение "14-ти пехотен полк“, Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград и над 20 исторически клуба от цялата страна. Чрез възстановката ще бъдат пресъздадени моменти, тясно свързани с Освобождението. Тя ще бъде представена пред жители и гости на града в квартал "Вароша“, при РИМ – Благоевград, от 11.00 часа. На същото място ще се проведе и концерт на оркестър "Шевица“.

В 12.30 часа в зала "22 септември“ започва научна кръгла маса "110 години Свобода“.

През втората част от деня на 5 октомври, от 18.00 часа, в ДТ "Никола Вапцаров“ ще има Тържествена сесия на Общински съвет, а от 19.30 часа благоевградчани ще могат да гледат предпремиерно част от новата постановка на Ансамбъл "Пирин" "Между девет планини".