Единият от двата щъркела, избрали в Златоград да свият гнездото си, вчера сутринта е бил изваден от басейна на пречиствателната станция. Това съобщи кметът на Златоград, Мирослав Янчев, видя "Фокус“. Птицата е паднала вътре и след като не е могла да излети сама, служители на пречиствателната станция са я извадили.

За бедстващата птица е подаден сигнал на телефон 112, на мястото се отзовават Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението“ и Общинска администрация Златоград. Птицата е прегледана от ветеринарния лекар Асен Хасапчиев и след консултация с РИОСВ – Смолян и Спасителния център за диви животни в град Стара Загора е пусната отново в местообитанието си.

Община Златоград благодари на гражданите и службите за оказаната помощ и подкрепа за опазване на щъркелите, които са защитен вид. Ангажираността на местната общност е добър показател за опазване на биоразнообразието в общината.

Припомняме, че тази година за пръв път гнездят бели щъркели в общината, след като бе направена конструкция за гнездото им от Милко Ханджиев. Милко помогнал и при спасяване на птицата, като предоставил помещение и положил грижи за съвземането ѝ. Двойката птици вече отглежда и малки. Кметът на Златоград изрази надежда, повече да не се случват инциденти на семейството щъркели.