Със заповед на Кмета на Община Златоград от днес се открива информационната кампания по произвеждането на местен референдум. Това съобщиха от Общината.

На 9 юли 2023 год. (неделя), на територията на Община Златоград ще се проведе Местен референдум, на който жителите на Община Златоград могат да гласуват с "ДА" или с "НЕ" на следните въпроси:

1. Смятате ли, че при толкова нерешени проблеми в благоустрояването (улици, водопроводи, канализация и др.) в гр. Златоград, Старцево, Ерма река, Долен, Аламовци и в останалите населени места, изграждането на кооперативен пазар е по-важно да се извърши в следващите месеци, при положение, че има съществуващ такъв?

2. Необходимо ли е в момент на икономическа криза Община Златоград да изтегли кредит в размер на 1 700 120 лева за изграждане на Общински  кооперативен пазар и този кредит да се изплаща от всички данъкоплатци в продължение на десет години?

3. Съгласни ли сте в центъра на града-до парка, да се изгради кооперативен пазар, вместо подходящ за туристическия облик на града обект?

МОТИВИ:

Местният референдум е форма на пряка демокрация, чрез която гражданите се произнасят по обществено значими въпроси с местно значение, поставени на дневен ред пред обществеността.

Инициативата за провеждане на настоящия местен референдум е по писмено предложение на Инициативен комитет. Местният референдум е одобрен с Решение № З 705/16.05.2023 г. на Общински съвет Златоград.

Мотивите на Инициативния комитет за провеждането на референдума са, че въпросите, които се поставят са от важно обществено значение и решението им ще окаже ключово влияние за развитието на Община Златоград.

Гласуването на местния референдум започва в 7:00 ч. и приключва в 20:00 ч. Когато в 20:00 ч. пред помещенията за гласуване има негласували гласоподаватели, председателят и секретарят на секционната избирателна комисия установяват техния брой и самоличност. Негласувалите гласоподаватели предават документите си за самоличност на комисията и се допускат до гласуване след 20:00 ч., но не по-късно от 21:00 ч. Гласуването се провежда в избирателните секции в Община Златоград, определени със Заповед № 195 от 18.05.2023 г. на Кмета на Община Златоград.

Право да гласуват на настоящия местен референдум имат гражданите на Община Златоград с избирателни права, които имат постоянен или настоящ адрес, когато той е различен от постоянния, на територията на Община Златоград, през последните 6 месеца преди насрочването на референдума, т.е. 16.05.2023г. Жителите на Община Златоград, само с настоящ адрес, е необходимо да подадат в Общинска администрация Златоград заявление за вписване в избирателния списък за гласуване по настоящ адрес, не по-късно от 14 дни, преди деня на референдума. Гласуването се провежда по актуализирани списъци, издадени от ГД ГРАО. Гласуването се извършва с бяла бюлетина. Бюлетината за произвеждане на местния референдум съдържа три въпроса и възможните отговори – "ДА" и "НЕ", изписани с еднакъв шрифт срещу  всеки въпрос. Гласоподавателят не е длъжен да отговори на всички въпроси, включени в бюлетината за референдума. Всеки гласоподавател гласува, като върху бюлетината отбелязва със знак "Х" или "V" избрания от него отговор "ДА" или "НЕ" за съответния въпрос.