Без Деня на победата, можем да си представим как би изглеждала Европа сега. Важно е да имаме дълга и справедлива памет, а не избирателна. Нека само да си представим колко деца са останали сираци и колко семейства и до ден днешен носят болката от загубата на своите близки. Това заяви днес кметът на Ямбол Валентин Ревански по време на тържествената церемония по повод 9 май – Деня на победата и Деня на Европа.

"Нека градим общество, което цени мира, разбирателството и взаимното уважение. Нашата страна е богата със своето културно и историческо наследство, с хората, които се трудят за нейното развитие. Ние никога няма да се откажем от любовта към Родината, от паметта, която трябва да пазим, а не да събаряме, от вярата и традиционните ценности, от това, което са ни завещали нашите предци. Нека се стремим към свят, в който войната ще бъде само спомен!“, каза още Валентин Ревански.

Денят на победата и Денят на Европа в Ямбол беше отбелязан пред паметника на Георги Дражев и загиналите във войните ямболци с военен ритуал на представителна част от ямболския гарнизон. В празничната програма участваха Градския духов оркестър при Народно читалище "Съгласие – 1862“, детският хор при Хорова школа "Проф. Георги Димитров“ Ямбол с диригент Весела Пастърмаджиева, както и вокалните групи "Пятница 13“ и "Виолина“ с ръководител Елена Иванова.

След благодарствения молебен, отслужен от енорийските свещеници отец Стоян и отец Жельо, венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени от кмета и председателя на Общински съвет-Ямбол, от областния управител, патриотични организации, политически партии, граждани.

В Градския парк на Ямбол се проведе и организираното от Клуб "Соотечественник“-Ямбол и Движение "Русофили“ поднасяне на венци и цветя на паметната плоча на загиналите в Ямболския край съветски войници.