Автоматичен дефибрилатор монтираха на бензиностанция в горнооряховското село Поликраище, предаде кореспондент на "Фокус“. Апаратът, който е първият извън лечебно заведение в региона, се намира на видно и достъпно място, което улеснява употребата му. Подобни са поставени на общо 20 обекта за зареждане на гориво в цялата страна. Работниците от бензиностанцията в Поликраище вече са преминали специално обучение, след което могат да ползват устройството, съгласно европейските изисквания. Подготовката е включвала още знания и практически умения за разпознаване на състоянието на сърдечен арест и оказване на първа долекарска помощ с кардиопулмонална ресусцитация (сърдечен масаж и изкуствено дишане) и автоматичен външен дефибрилатор.

"Инсталирането на дефибрилатори е ценна дългосрочна инвестиция в здравето и благосъстоянието на служителите и клиентите ни, както и на всички пътуващи“, посочват от обекта.

Автоматичният външен дефибрилатор (АВД) е напълно автономно електронно устройство, което може да направи анализ на сърдечната дейност и в случай на необходимост да произведе електрически импулс (шок), който дава възможност на сърцето да възстанови нормалния си ритъм. Уредът дава гласови и текстови насоки на български език в целия процес на спасяване, като включително отчита качеството на оказването на първа помощ при изкуствено дишане и сърдечен масаж и дава насоки за корекция. 

Инициативата е на фондация "Първите три минути“ и се реализира съвместно с веригата бензиностанции. По данни на организацията 10 000 души в България годишно са засегнати от сърдечен арест.