Проблемът с липсата на денонощни аптеки във Великотърновска област вместо да се решава, се задълбочава в годините. Това важи не само за нашия регион, но и за цялата страна, казва за "Фокус“ Яна Узунова, магистър-фармацевт и управител на аптека.

Във Великотърновска област към днешна дата има само един единствен обект, който работи по 24 часа, 7 дни в седмицата и той е крайно недостатъчен. Освен населението на региона, което по постоянен адрес наброява около 210 хиляди души, той обслужва и хората от съседните области. Проблемите пред откриването на нови аптеки, са доста.

"Това е един много сериозен проблем, който се радвам, че се обсъжда все по-често и дано да получи своето решение възможно най-скоро. Това е наистина един много отговорен процес, свързан с набиране на качествен персонал, обучение на персонала, ангажираност, мотивираност в този процес. Освен персоналът от една страна, който трябва да намерим и мотивираме, това е техника, която трябва да работи 24 часа, това е охрана на обекта, която да се грижи за спокойствието на фармацевтите, защото живеем в сложни времена“, обяснява магистър-фармацевтът Яна Узунова.

Статистиката показва, че от около 4000 хиляди аптеки в България, едва 30 работят денонощно, като голяма част от тях са концентрирани в столицата София. Според областната аптечна карта за Великотърновски регион тук трябва да има общо 78 аптеки, като в момента работят 72. Отчетено е, че необходимият минимален брой фармацевти за областта е 231. Нужни са поне още 98 фармацевти.