За трети пореден път Велико Търново ще е домакин на международния фестивал "50 Poems for Snow", предаде кореспондент на "Фокус“. Събитието условно е насрочено за вечерта на 1 декември, но организаторите призовават всички, които искат да се включат, да следят проявата във Фейсбук за повече информация, тъй като, за да се случи тя е необходим сняг. Мястото е площад "Майка България“.

Тазгодишните участници във фестивала, които ще четат поезия на емблематичното за Търново място, са Анджела Наку, Данила Райчева и Даница Христова. Те ще представят както свои, така и чужди творби.

Анджела Наку е родена на 7 януари 2001-а година в Атина. Завършва средно образование в СУ "Ангел Каралийчев“, Стражица, където живее през по-голямата част от живота си. Сега е студентка във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий“, където следва Педагогика на обучението по български език и чужд език. Още от ранните си години Анджела открива влечението си към литературата и музиката, които стават нейни стожери през годините. Пише стихотворения и разкази, с които печели множество литературни конкурси, докато е ученичка. Мечтата й е да намери своето място на музикалната и литературната сцена.

Данила Райчева е родена във Велико Търново. Завършва "Английска филология“ и магистратура "Транслатология с английски език“ във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий“. През 2021 година е удостоена с първа награда в Националния литературен конкурс за разказ на историческа тема на името на Цончо Родев. Нейни стихотворения са публикувани във вестник "Литературен глас“, Стара Загора. През септември се присъединява към майсторския клас по творческо писане на Здравка Евтимова, част от Празници на изкуствата "Аполония 2022“, Созопол.

Даница Христова е родена във Велико Търново през 2004-а. Изучава френски и английски в езиковата гимназия в града. Интересува се от философия, психология, литература, художествен превод и бягане на дълги разстояния. Свободното си време прекарва в четене на речници и сприятеляване с улични котки.

Има публикации в издания като сп. "Кръстопът“. Носител е на редица награди: трета награда от конкурса по превод "Трансформации“ (2021) – за превод на прозаически текст от английски на български език; голямата награда от Национален литературен конкурс "Петя Дубарова“ (2022); трета награда за разказ от Национален конкурс за ученици и студенти "Словото и диалогът“ (2022) и др. Печели и голямата награда, Златното яйце, от Националния конкурс за поезия "Веселин Ханчев“ (2022). В резултат догодина очакваме нейната дебютна книга.