С демонстративни занятия, беседи, дни на отворени врати, приемни за граждани и изложба служителите на РДПБЗН ще популяризират дейността си и ще отбележат професионалния си празник. 

В периода от 12 до 19 септември 2022 г. в област Търговище, както и в цялата страна, ще се проведе традиционната Седмица на пожарната безопасност, а на 14 септември се чества професионалния празник на служителите от ГДПБЗН – МВР.

По време на седмицата в регионалната дирекция "ПБЗН“ и в четирите й районни служби в областта ще бъдат реализирани редица инициативи с основна цел популяризиране на дейността на огнеборците и осъществяване на превенция с оглед недопускане на пожари и преодоляване последиците от тях, както и за правилно и адекватно поведение на гражданите при възникване на бедствия и пожари.

Във всички районни служби ще бъдат организирани Дни на отворените врати с приемни за граждани, както следва: в РСПБЗН-Търговище и РСПБЗН-Попово - от 8,30 до 17,30 ч през цялата Седмица на пожарната безопасност;в РСПБЗН-Омуртаг - на 13.09.2022 г.от 9 до 17 ч – Ден на отворените врати, и на 15.09.2022 г. от 8,30 до 12 ч – приемна за граждани; и в РСПБЗН-Антоново - от 9,30 до 12.00 ч от 12-18.09.2022 г.

От РД ПБЗН-Търговище напомнят, че през посочените дни всеки гражданин може да се свърже с конкретната пожарна служба по проблеми, въпроси и предложения, касаещи дейността й. Координатите за контакт са следните:

РСПБЗН-Търговище: 0601 60 200, адрес: ул."Никола Маринов" № 3;

РСПБЗН-Попово: 06084 22 22, адрес: ул."Раковски" № 1;

РСПБЗН-Омуртаг: 0605/6 20 66, адрес: Промишлена зона;

РСПБЗН-Антоново: 06071/ 22 60, адрес: ул."Шипка" № 2.

Инициативите са насочени към повишаване културата и информираността на населението в областта на пожарното дело, издигане престижа на професията и доверието на хората и популяризиране на всички дейности, осъществявани от ГДПБЗН – МВР. На 15 септември служители на РСПБЗН-Търговище ще се срещнат с хора от третата възраст в пенсионерския клуб на ул. "Ст. Караджа“ в гр. Търговище.

Основната тема на разговора ще са правилата за пожарна безопасност през отоплителния сезон. Целевата група е подбрана неслучайно – статистиката сочи, че през зимния отоплителен сезон жертви на пожари в жилища са предимно хора в пенсионна възраст. Служители на РСПБЗН-Антоново ще популяризират своята дейност сред населението чрез информационно табло, включващо снимки и текстове, което ще бъде експонирано в сградата на местната община.

В сградата на РДПБЗН-Търговище ще бъде организирана изложба с детски рисунки с тематика в областта на пожарната безопасност. Особеностите на достойната професия на огнеборците ще бъдат представени пред подрастващите чрез гостуване на ученици в съответните районни служби.

На тези срещи служители на пожарната ще запознаят децата с дейността на младежките противопожарни отряди "Млад огнеборец“ и с реда и условията за сформирането им. Ще бъде осъществена и активна разяснителна дейност по популяризиране сред гражданството на доброволчеството като кауза и обществените ползи от него, както и на критериите, на които трябват да отговарят кандидатите за включване в доброволните формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации, създавани към общините.

Във връзка с традиционната седмица за пожарна безопасност по места ще бъдат организирани демонстративни занятия и ще бъдат разиграни планове по защита на населението от бедствия и пожари съвместно с изпълнителната власт и граждани. По този начин огнеборците ще покажат оперативно-техническите възможности на пожаро-техническото оборудване, с което разполагат структурите на ПБЗН в областта.

През Седмицата на пожарната безопасност по районни служби служителите ще проведат срещи със свои бивши колеги, съхранили за цял живот предаността си към благородната професия на пожарникаря.