Застъпнически действия и кампания сред местната общност в община Тервел за насърчаване участието на гражданите в реализиране на регионални политики започва от днес - 22 февруари. Това съобщи Галина Митева, председател на УС на Сдружение "Работодателска организация "КРИБ-Добрич" и ръководител на проект "Партньорства за развитие“. Той е финансиран по Оперативна програма "Добро управление“, предаде репортер на "Фокус".

Инициативата има за цел привличане на заинтересовани страни от община Тервел в прилагането на новия подход за интегрирани териториални инвестиции в сферата на енергийната ефективност, опазването на околната среда и намаляване количествата депонирани растителни отпадъци. В рамките на кампанията ще се проведат образователни работилници в 9 детски градини. Ще бъдат приобщени и ученици от 7 начални, основни и средни училища на територията на общината.

Първите образователни работилници ще са в ДГ "Първи юни" и ДГ "Детелина" в град Тервел. Те ще се проведат днес преди обед. Децата ще научат кои отпадъци са биоразградими, кои са подходящи за компостиране, как се получава компост, какво представлява, за какво може да се използва. Модератор на образователните работилници ще бъде екологът Теодора Петкова, управител на Регионално депо - Стожер.

Децата ще придобият също умения за това как да сглобяват компостер. Ще бъде изготвено методическо ръководство за преподаватели. Брошурата "Как да използваме растителния отпадък“ ще показва как може да се създава компост в домашни условия. Ще бъдат предоставени компостери в 16 образователни институции. Проектът се осъществява от Сдружение "Работодателска организация  "КРИБ - Добрич" в партньорство с Община Тервел.

Жулиета НИКОЛОВА