В добруджанския град Тервел започна кампания за привличане на уязвими обществени групи и широката общественост от общината в действия за намаляване на растителния отпадък и оптимизиране на разходвания публичен ресурс. За това съобщи Галина Митева, председател на УС на Сдружение "Работодателска организация "КРИБ-Добрич" и ръководител на проект  "Партньорства за развитие", предаде репортер на "Фокус". Планирането на тази кампания се базира на статистика, която показва, че в общината се генерират големи количества растителни отпадъци.

Извозването им до регионалното сметище край село Стожер е много скъпо поради разстоянията и липсата на площадка за компостиране. Целева група в кампанията са и семейства от малцинствата с ниски доходи или без работа. Първата среща с техни представители ще се проведе на 23 март от 11:00 часа в сградата на детска градина ДГ №2 "Здравец“ в град Тервел.

Тази кампания е в рамките на застъпнически действия сред местната общност в община Тервел за насърчаване участието на гражданите в реализирането на регионални политики. Осъществява се по проект "Партньорства за развитие“. Той е финансиран по Оперативна програма "Добро управление“. Проектът се осъществява от Сдружение " "Работодателска организация "КРИБ - Добрич" в партньорство с Община Тервел.

По-рано този месец кампанията обхвана възпитаници на много детски градини и училища в добруджанската община, които научиха полезни неща за компоста - какво представлява, как се поддържа, как се прави компостер и всичко необходимо за него.

Жулиета НИКОЛОВА