Община Свищов реализира първия си международен проект в сферата на управление на отпадъците, предаде кореспондент на "Фокус“. От местната администрация в крайдунавския град уточняват, че фокусът му е насочен към предприемане на допълнителни дейности с цел предотвратяване и ограничаване на отпадъците. Те ще включват максимизиране на повторна употреба, рециклиране и използване на екологични алтернативни материали, така че отрицателните ефекти върху околната среда да бъдат ограничени и ефективността на използването на ресурсите и експлоатацията да се засили от малките и средни предприятия в туризма.

"В предстоящия втори етап от проекта, Община Свищов предстои да направи своите проучвания и анализи, на база на които да изготви плановете и стратегията за представяне на своя инвестиционен проект. Дейностите по него ще бъдат насочени към опазване на околната среда и използване на ресурсите от отпадъчните продукти“, обясняват още от администрацията.

Партньори в дейностите ще са им представители на още шест страни в лицето на: Камара на Халкидики, Гърция (като водещ партньор); Компания за развитие и насърчаване на туризма в област Никозия, Кипър; Агенция за градско развитие на Приедор "PREDA“, Босна и Херцеговина; Е-Институт, Словения; Агенция за териториално развитие Ланге Монферато и Роеро, Италия и Търговска, промишлена и навигационна камара на Жирона, Испания.

Общият бюджет на проекта е в размер на 600 000 евро и е с продължителност 27 месеца.