С редица инициативи Природен парк "Странджа" отбелязва Седмицата на гората - от 3 до 9 април, предаде репортер на "Фокус". Мотото тази година е "Довери се на лесовъда". 

Това беше и темата на съвместното гостуване на общ екип ДГС Ново Паничарево с директор инж. Галин Гакев и ДПП "Странджа" с директор инж. Румяна Цвяткова в началното училище на с. Крушевец ОУ "П. К. Яворов". 

"С методите на горската педагогика пред децата беше представена една история - изчезването на една гора след пожар. Как от нея бягат всички животни, как дърветата, храстите, билките, тревите са унищожени. След това лесовъдите се грижат в изгорялата гора отново да се върне животът – да пораснат нови дървета, храсти и треви. Как за това помагат слънцето и дъжда и труда на хората посветили живота си на българската гора. Да се върнат птичките, животните, влечугите и бубулечките. В хода на срещата възпитаниците на основното училище гледаха през очите на животни и насекоми, риби…Броиха годишните кръгове на дърветата и разбраха защо те не са еднакви", посочват от Дирекцията на парка. 

Презентацията на инж. Румяна Цвяткова запозна децата с видове дървета в гората на Парка. Защо територията е обявена за защитена и от какво? И още много факти както за горите, така и за ПП "Странджа". На учениците бяха дарени и малки подаръци. 

По-рано, в рамките на Седмицата на гората, служители на ДГС Звездец и на ПП "Странджа" почистваха най-невралгичните точки на територията на стопанството.  Изнесени бяха над 20 чувала със смет основно по протежение на международният път към Турция. Колегите от стопанството поставиха по местата за отдих нови табели призоваващи спазването на чистота и неоставянето на боклуци в гората.