В Стара Загора стартира фестивал на технологиите Zara Tech Spring, който от 9 май до 18 юни включва различни лекции, дискусии и работилници в областта на дигитализацията  и предприемачеството, предаде репортер на "Фокус". Откриващото събитие се състоя в залата на Регионална библиотека "Захарий Княжески“ и събра хора от различни възрасти с интерес към дигиталната сфера. Сред присъстващите бяха кметът на общината Живко Тодоров, заместник-кметът Радостин Танев, общински съветници и представители на различни институции.

"Радвам се, че има такава активна общност в нашия град. Пожелавам ви да привличате още повече млади хора, които да бъдат ваши последователи, защото това е пътят към развитието на България - сектори с висока добавена стойност, с високо заплащане. Само по този начин можем да догоним всички държави, които са ни изпреварили отдавна. Пожелавам ви успех, продължавайте да надграждате себе си и сектора“, обърна се към организатори и гости Живко Тодоров. Той подчерта, че подобни инициативи винаги са и ще имат подкрепата на Община Стара Загора, защото развитието на високотехнологиния бранш е сред приоритетните области.

По време на откриването, Радостин Танев също пожела успех на фестивала на технологиите, като припомни, че Стара Загора дава възможност за обучение във високотехнологични специалности от ученическия чин до университетската скамейка.

Zara Tech Spring цели да популяризира технологиите сред хората в региона, като постави фокус върху важността от дигиталното образование и възможностите за развитие, които IT секторът може да предложи за всеки, който има интерес в сферата. 

Събитията са безплатни и отворени за всички - IT специалисти и професионалисти от други сектори, представители на бизнеса, ученици, студенти, преподаватели по информационни технологии, младежи, на които предстои да изберат кариера, както и за всички други заинтересовани хора в Стара Загора и региона.

Организатор на Zara Tech Spring e Сдружение IT Стара Загора, което работи за развитието и утвърждаването на местната предприемаческа, дигитална и IT екосистема в региона. Фестивалът се провежда с подкрепата на една от водещите технологични фирми у нас - SiteGround.

В откриващото събитие се включиха Велизар Димитров (CTO в eDynamix), Стефан Цанев (Chief Financial Officer в MentorMate) и Павел Иванов (софтуерен специалист). И тримата се обединиха около тезата, че в Стара Загора и региона има много потенциал за развитие на технологичен сектор и от всички нас зависи да поставим града ни на картата на технологично развитите градове у нас.

Допълнителна информация за Zara Tech Spring, както и програмата на фестивала може да намерите на сайта www.zaratech.bg. Към нея непрекъснато се допълват нови събития и лектори. Информация ще се публикува редовно и на специалната фейсбук страница на Zara Tech Spring.  

Партньори на Zara Tech Spring са Община Стара Загора, IT Академия Стара Загора, The Lodge Coworking Space, Flops, eDynamix, Европейски цифров иновационен хъб (ЕЦИХ) "Загоре“, Агенция за регионално икономическо развитие Стара Загора (АРИР), ПГКНМА "Проф. Минко Балкански“, Център за творческо обучение, Фондация "Заедно в час“.

Рени АТАНАСОВА