Община Стара Загора и Регионално управление на образованието, в партньорство с Търговско-промишлена палата и Клуб на работодателя и Център за подкрепа за личностно развитие, организират XI Областна панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране 2023 г. Това съобщиха за "Фокус" от местната администрация. 

Инициативата има за цел да информира кандидат-гимназистите, зрелостниците и техните родители за професиите и специалностите, по които се извършва обучението в учебните заведения в област Стара Загора, за новостите в професионалното обучение, както и за нуждите на бизнеса от квалифицирани кадри в региона.

Събитието ще се проведе на открито днес от 10.00 до 19.00 часа, като ще продължи и утре от 10.00 до 14.30 часа, разположено на бул. "Цар Симеон Велики“ между пресечките на бул. "Митрополит Методий Кусев“ и бул. "Руски“. В него ще се включат Тракийски университет, ПГ по облекло и хранене "Райна Княгиня", ПГ по механотехника и транспорт "Никола Йонков Вапцаров", ПГ по електротехника и технологии "Георги Сава Раковски", Спортно училище "Тодор Каблешков“, ПГ по строителство, архитектура и геодезия "Лубор Байер", Търговска гимназия "Княз Симеон Търновски", ПГ по строителство и дървообработване "Инж. Недьо Ранчев", ПГ по компютърни науки и математически анализи "Проф. Минко Балкански“, Средно училище "Христо Ботев“, Средно училище "Иван Вазов“, Национална ПГ по ветеринарна медицина "Иван Павлов", ПГ по електроника "Джон Атанасов", Национално училище за музикални и сценични изкуства "Христина Морфова“, както и Център за кариерно ориентиране към Център за подкрепа за личностно развитие – Стара Загора и Областен информационен център.

Образователните институции ще представят чрез презентации, изделия от практическото обучение, действащи макети, демонстрации и други, професиите и специалностите, по които ще се извършва обучението в учебните заведения, както и новостите в професионалното образование.

За четвърта поредна година се провежда паралелно и Виртуална панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране, която се радва на голям интерес от страна на ученици и родители. В нея се включват училищата от област Стара Загора, Тракийски университет и представители на бизнеса от региона, които чрез видеа представят професиите и специалностите, по които ще се извършва обучението в образователните институции, и потребностите на пазара на труда в региона. Видеата са публикувани на Фейсбук страницата на събитието- "Виртуална панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране“.

Рени АТАНАСОВА