Днес в Стара Загора ще се проведе третото издание на Обществения диалог за политики в прехода към въглеродна неутралност. Това съобщиха за Радио "Фокус''-Стара Загора от Агенцията за регионално икономическо развитие – Стара Загора (АРИР). Началото е от 10:15 ч. в конферентната зала на хотел "Верея“, а темата тази година е "Нов енергиен микс – иновации и инвестиции“.

Събитието се организира от Агенцията за регионално икономическо развитие – Стара Загора (АРИР), в капацитета ѝ на приемна структура на център на ЕК "Европа Директно“ – Стара Загора. Форумът е част от проекта DeCarb Interreg Europe.

Сред участниците с доклади са д-р Румяна Грозева, изпълнителен директор на АРИР – Стара Загора, Костадин Сирлещов, управляващ партньор в СМS, Апостол Дянков, програма "Климат и енергия“ в WWF – България , Богдан Богданов, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, Иван Цанков, изпълнителен директор на "AES България“ и др.

Основен акцент ще бъдат ресурсите на комплекса "Марица-изток“ като база за развитието на иновации и нови индустрии. Идеята на дискусията е да даде пространство на различните гледни точки и мнения.

Първото събитие "Диалог за социална политика: Нов енергиен микс“ постигна успех, достигайки над 20 000 души във Facebook, и логичното продължение на диалога ще се проведе тази година.

АРИР – Стара Загора обединява усилия с WWF България и Junior Achievement България и техния проект "Насърчаване на справедливия преход в България, Сърбия, Република Северна Македония и Черна гора чрез ангажиране на младите хора в зеленото предприемачество“, посочват още организаторите.

Миналата година през септември АРИР организира, в сътрудничество с WWF – България и Черноморски изследователски енергиен център, 4-ти форум на кметовете, ангажирани за справедлив енергиен преход, на тема “Нов енергиен микс: Установяване на диалог в прехода и прилагане на политиките за въглеродна неутралност“.

Рени АТАНАСОВА