В сряда на територията на летището край Стара Загора ще се проведе съвместно областно учение за реакция при настъпване на тежко ПТП, предаде репортер на Агенция "Фокус". Занятието ще започне в 13.30 ч. Ще бъде инсценирана верижна катастрофа, случваща се на 195-и километър на магистрала "Тракия" по време на гъста мъгла.

В ПТП-то участват цистерна, превозваща опасни вещества, 4 леки автомобила и микробус с пътници, който се запалва по време на инцидента. Учението ще бъде разделено на четири оперативни участъка. В първия компетентните органи ще направят всичко възможно да ограничат разлива от цистерната, а после и да изтеглят отровните вещества от нея. Във втория участък ще се извършва спасяване на пострадалите хора от запаления микробус. В обособен триаж медици от ЦСМП ще оказват помощ на ранените. Полицаи ще поставят съответните предупредителни знаци на пътя и ще отклоняват движението на потока от автомобили на магистралата по обходни маршрути.

Предвижда се, освен отговорните при такива инциденти институции, в занятието да се включат и червенокръстци от БЧК, както и доброволци от община Стара Загора.

Рени АТАНАСОВА