Българските бит и традиция по повод един от най-важните зимно-пролетни празници ще разкрият родолюбците от старозагорското НЧ "Настроение – 2017“, предаде репортер на "Фокус". Инициаторите на събитието имат подкрепата на Община Стара Загора и НЧ "Николай Лилиев – 2005“ в мисията да предадат всички традиции, свързани с този ден. На 26 февруари, точно 7 седмици преди Възкресение Христово, тържеството ще започне в 17.00 часа, а мястото е голямата поляна в парк "Загорка“.

Сладкодумците от "Настроение“ ще споделят с присъстващите повече за обичая "Прошка“, както и какво се слага традиционно на масата. Колоритното за младото поколение ритуално "Хамкане“ ще бъде също пресъздадено, за да се пази традицията занапред. Всички присъстващи ще могат да разберат подробности още за бутурниците или стреличките, които символично летят в нощта на Сирни Заговезни. Организаторите на празника не са пропуснали в подготовката и огнената клада, която ще озари поляната. С прескоци през пламъците ще се нарича за здраве. Българско хоро ще извият млади и стари край светлината на огъня, призовавайки кукери, които да прогонят злото.

От НЧ "Настроение – 2017“ напомнят, че е изключително важно всички участници в тържеството да се съобразяват с инструкциите за безопасност по време на отбелязването на Сирни Заговезни. 

Рени АТАНАСОВА