Тази вечер Кукленият театър в Стара Загора ще посвети представлението си на най-новия спектакъл за възрастни "Завод“ на 100-годишнината от рождението на Юлия Огнянова, предаде репортер на "Фокус". Така театърът се включва в националните чествания на юбилея на големия преподавател, режисьор и театровед, станала символ на творческа безкомпромистност, свободен дух и пълна всеотдайност.

В минутите преди спектакъла, от 19.30 часа, Кукленият театър ще представи своя документален филм "Спомени за Юлия". В него ще видите уникални кадри от постановката на Юлия Огнянова "Поема за септември“,  поставена от нея през 1983 г. на сцената на театъра.

По повод 100-годишнината на знаменитата режисьорка, театри от цялата страна ще посветят свое представление в  нейна памет, в деня на рождението ѝ - 22 февруари. Народният театър ще изиграе представлението "Животът е прекрасен" на режисьора Александър Морфов, един от най-изявените ѝ ученици.

Юлия Огнянова е родена във Варна на 22 февруари 1923 г. През 1943 г. е арестувана за агитационна дейност сред офицери от армията и е жестоко измъчвана в Дирекцията на полицията и РО-2 (Разузнавателен отдел) на Министерството на войната. Осъдена е на смърт, но оцелява. През 1953 г. завършва театрознание в ГИТИЗ в Москва. Между 1957 и 1960 г. е режисьор заедно с Леон Даниел, Вили Цанков и Методи Андонов в Бургаския театър. Трите години на легендарната бургаска четворка предизвикват обновление в театралния език, но четиримата са обявени за "формалисти“, за "проводници на чужди влияния“. След като бургаската група е разбита, Юлия Огнянова работи в театър "Трудов фронт“, Централния куклен театър, по-късно в Кукления театър в Пловдив, поставя в Стара Загора, Ямбол, Смолян, Хасково, както и в Латвия, Полша, Италия, Кипър и др. През 1981 г. започва да преподава във ВИТИЗ. Сред учениците ѝ са Стефан Москов, Александър Морфов, Леонард Капон, Велимир Велев, Катя Петрова, Петър Тодоров, Кръстю Лафазанов, Симон Шварц, Мая Новоселска, Мария Сапунджиева, Вяра Коларова, Нина Димитрова, Васил Василев-Зуека, Дарин Петков и други. Юлия Огнянова е създала над сто постановки. Поема по вечния си светъл път на 29 септември 2016 г.

Рени АТАНАСОВА