Центърът за подкрепа за личностно развитие (ЦПЛР) – Стара Загора за втора поредна година спечели проект по Национална програма "Подкрепа за личностно развитие на децата и учениците“ – 2022 година, Модул 1 "Подкрепа на децата и учениците за работата в ЦПЛР – центрове за развитие на интересите, способностите, компетентностите и изявата в областта на науките, технологиите, изкуствата и спорта, центрове за превантивна, диагностична, рехабилитационна, корекционна и ресоциализираща работа с деца и ученици, и астрономически обсерватории и планетариуми. Това съобщиха за "Фокус" от Община Стара Загора. Проектът за кабинет "Хуманитарни науки" е на стойност 18 985 лева, които включват обзавеждане, създаване на библиотека, закупуване на пособия за дейността на трите клуба, които ще го използват. През учебната 2021/ 22 година бяха спечелени два проекта по национални програми: обзавеждане и оборудване на кабинет "Природни науки" и кариерно ориентиране "Моето бъдеще – образование и мечти" на стойност над 40 000 лева.

Хуманитарният кабинет е създаден за пълноценното и ползотворно провеждане на ежеседмичните сбирки на клубове "Дебати“, "Философско ателие" и клуб "Психология" към ЦПЛР. Клубовете се наложиха като желана форма за участие на учениците от всички големи училища на града. Работата в кабинета изисква обстановка, която позволява мобилност на обзавеждането, което да се променя в зависимост от конкретната задача и тема – обучение, тренинг, писане на речи, есета и други форми на обучение, провеждане на дискусии и дебати. Необходимо е и създаване на специализирана библиотека с литература, набавянето на копирна техника и компютър, които участниците в клубовете да ползват при подготовката си. Създаването на условия за публични събития за популяризиране дейността на дейността на клубовете също е в приоритетите на изпълнителите на проекта.

Целта е обособяването на пространство с ясно изразен хуманитарен облик, който да отговаря на нагласите и интересите на младите хора, които имат желание да се занимават с дебати, да развиват критическо мислене и комуникативни умения.

Откриването на кабинета ще бъде на 23 февруари, четвъртък, от 18.00 часа в камерна зала на Културен център за даровити деца "Проф. Петър Жеков".

Рени АТАНАСОВА