В Стара Загора отбелязват Деня на Тракия, предаде репортер на "Фокус". На 26 март 2023 г. се навършват 110 г. от извършването на един от най-великите военни подвизи в новата ни история – под командването на генерал-майор Георги Вазов, непревземаемата крепост Одрин е превзета от Втора българска армия. Тази решителна победа кара турското командване да поиска примирие и това поставя началото на края на Първата Балканска война. В щурма на крепостта вземат участие войниците от старозагорския Дванадесети пехотен балкански полк. В обсадата българите за пореден път показват своя невероятен кураж и невиждана смелост. В името на светлия идеал за обединение, родната армия извършва подвиг, който завинаги остава диря в сърцата на целия народ.

В знак за преклонение към подвига на героите, Община Стара Загора, Втора Тунджанска механизирана бригада и Тракийско дружество "Одринска епопея“ Стара Загора организират тържествен общоградски ритуал с поднасяне на венци и цветя на 26 март 2023 г. от 11.00 ч. пред паметника на Одринската епопея в парк "Тракия“.

С постановление на Министерски съвет № 62 от 26 март 2006 г., по предложение на почетния председател на Тракийско дружество "Одринска епопея“ гр. Стара Загора – г-жа Петра Мечева, 26 март е обявен за Ден на Тракия и официален празник на Република България.

Рени АТАНАСОВА