Стара Загора е домакин на информационна кампания за възможностите за подкрепа по линия на Програмата "Развитие на регионите" 2021-2027 и Фонда за справедлив преход, предаде репортер на "Фокус". Събитието в зала "П. Р. Славейков“ откри зам.-кметът на общината Радостин Танев.

"Радвам се, че тази така важна тема за целия регион, днес е на фокус и ще бъде проведена дискусия по най-важните приоритети за нас като администрация, както и за бизнеса и хората. Развитието на Стара Загора зависи от програмата до голяма степен. Знаем, че инвестициите, които очакваме за нашия регион, са тема, която дава възможност за дългосрочен хоризонт. Темите за посоката, за енергийната независимост и привличането на инвестиции към региона, са пред всички ни. Вярвам, че днес ще се състои конструктивен диалог “, каза при откриването на форума зам.-кметът. Той подчерта, че Община Стара Загора е била и ще продължава да бъде проводник между местния бизнес и европейските институции за разговори и предприемане на различни стъпки за осигуряване на перспективи.

От страна на Министерството на регионалното развитие и благоустройството приветствие към гостите и участниците в информационната среща отправи Ангелина Бонева – служебен зам.-министър. "Изключителни благодарности отправям за домакинството на Община Стара Загора. Тук е сърцето на региона. Не мога да ви обещая енергийни или екологични чудеса. Това, което мога да ви предложа днес е откровен дебат, открит и с ясни теми, обмен на информация и възможности за териториално развитие. Търсим консенсус и перспективи. България е част от Европейския съюз, а ЕС е част от Европейската общност за въглища и стомана, създадена през 1951 година. Нека стъпим на традицията, на добрите практики, но обръщайки поглед към бъдещето. Тази седмица в Брюксел се провежда Седмицата на справедливия преход.  В това време ще се представи напредъка на всички териториални планове. Смятам, че днес е подходящ момент да дискутираме темата и тук – в Стара Загора“, обърна се към присъстващите заместник-министърът в началото на събитието.  

По време на форума, чрез директна онлайн връзка, представители на Европейската комисия ще презентират Фонда за справедлив преход и териториалните му планове. Дискусия е предвидена за обхвата на мерките за подкрепа, предвидени в рамките на програма "Развитие на регионите" 2021-2027 и планираните инвестиции. Подробности ще бъдат дадени и за наличните възможности за подкрепа за JTF региони. В края на информационната среща ще бъдат изведени последващи общи стъпки.

Събитието, реализирано от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, събра представители на различни институции, неправителствения сектор, икономически и бизнес организации от страната и чужбина. 

Рени АТАНАСОВА