С тържествен марш на мажоретния състав на Търговска гимназия "Княз Симеон Търновски" вчера бе открито 11-то издание на Областната панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране. Това съобщиха за "Фокус" от местната администрация. Събитието се организира от Община Стара Загора и Регионално управление на образованието, в партньорство с Търговско-промишлена палата, Клуб на работодателя и Център за подкрепа за личностно развитие. Събитието се провежда паралелно в общините от област Стара Загора.

"От името на кмета на Стара Загора Живко Тодоров искам да ви поздравя с поредното издание на Областната панорама. Благодарим на всички за активното участие, знам, че днешното събитие е един мост, свързващ младите хора по-тясно с ориентирането им за бъдеща професионална реализация. На добър час!“, откри панорамата зам.-кметът Надежда Чакърова.

Тракийски университет, ПГ по облекло и хранене "Райна Княгиня", ПГ по механотехника и транспорт "Никола Йонков Вапцаров", ПГ по електротехника и технологии "Георги Сава Раковски", Спортно училище "Тодор Каблешков“, ПГ по строителство, архитектура и геодезия "Лубор Байер", Търговска гимназия "Княз Симеон Търновски", ПГ по строителство и дървообработване "Инж. Недьо Ранчев", ПГ по компютърни науки и математически анализи "Проф. Минко Балкански“, Средно училище "Христо Ботев“, Средно училище "Иван Вазов“, Национална ПГ по ветеринарна медицина "Иван Павлов", ПГ по електроника "Джон Атанасов", Национално училище за музикални и сценични изкуства "Христина Морфова“, както и Център за кариерно ориентиране към Център за подкрепа за личностно развитие – Стара Загора и Областен информационен център бяха част от днешната инициатива.

Приветствие към присъстващите отправиха и Иванка Петкова, старши експерт по професионално образование и обучение в РУО, и Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата.

Освен Областната панорама, за четвърта поредна година се провежда и Виртуална панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране. В нея участват всички училища, осъществяващи държавен план прием в 8 клас в област Стара Загора, Тракийски университет и представители на бизнеса. Образователните институции се включват с кратко видео, с което се представят професиите и специалностите, по които ще се извършва обучение през учебната 2023/2024г., а фирмите популяризират дейността си и възможностите за професионална реализация и кариерно развитие. Видеата са публикувани на фейсбук страницата на събитието – "Виртуална панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране“.

За финал на официалното откриване, публиката се наслади на атрактивното и пъстро дефиле на младежите от професионалните училища в Стара Загора. Панорамата се проведе по пешеходната част на бул. "Цар Симеон Велики“ между пресечките на бул. "Митрополит Методий Кусев“ и бул. "Руски“.

Официални гости на събитието бяха още Стоян Стоянов, зам.-областен управител на Стара Загора, Любен Георгиев, директор на дирекция "Бюро по труда“, Валентина Бонева, председател на ПК по "Образование, наука и защита правата на децата“ към ОбС, Кремена Мандаджиева, общински съветник и член на комисията, доц. Стойчо Методиев, ръководител на Център за кариерно развитие при Тракийски университет, директори на общински и държавни училища.

Малко по-късно бе даден старт и на Националната кампания "Бъди грамотен!“, инициирана от Образователен портал "Академика БГ“ - София. Тя има за цел да популяризира и насърчи грамотността в използването на българския език. Всеки желаещ да провери своите знания по правопис, можеше да го направи чрез тест по грамотност, съобразен с възрастта му. За най-добре представилите се участници имаше награда от организаторите.

Рени АТАНАСОВА