На заседание на Областната комисия по заетост днес бе обсъден и приет Държавният план-прием в професионалните и профилирани гимназии, обединените и средни училища за учебната 2023/2024 година в област Стара Загора. Това съобщиха за "Фокус" от Областната администрация. Заседанието бе под председателството на областния управител Иван Чолаков и на него присъстваха Янко Дуков, директор на Регионалната служба по заетост–Хасково, Милена Йолдова, началник на РУО-Стара Загора, представители на общините, на работодателски организации. 

Очаква се през тази година седми клас в Старозагорска област да завършат 3104 ученици. През учебната 2023/2024 г. те ще се обучават в общо 108 паралелки, от които 73 професионални и 35 профилирани. В община Стара Загора професионалните паралелки ще бъдат 34. За задочна форма на обучение в Старозагорска област ще има 3 паралелки, за вечерна е предвидена 1 профилирана паралелка. Класовете с професионално дуално обучение от следващата година ще бъдат 7, с 1 по-малко от тази.  

От паралелките с професионално обучение най-много ще са тези по хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг – 10. Паралелките, в които ще се учат моторни превозни средства ще са 8, тези по приложна информатика - също. 

За учебната 2023/2024 г. са постъпили четири предложения за четири нови професии и специалности от няколко училища. От ПГЕТ "Г. С. Раковски“, Стара Загора, предложението е за нова специалност Техник на енергийни съоръжения и инсталации. Възобновяеми енергийни източници. Средно училище "Екзарх Антим I“, Казанлък, предлага специалността Икономика и мениджмънт. В Средно училище "Христо Смирненски“, Гурково, от следващата година ще има специалност Работник в заведение за хранене и развлечения, В Професионална гимназия по облекло и хранене "Райна Княгиня“, Стара Загора, новата специалност ще е Модист, облекла по поръчка. Тя ще се изучава задочно. 

Държавен план-прием за учебната 2023/2024 година в пети клас ще се осъществи в двете природо-математически гимназии в област Стара Загора – ПМГ "Гео Милев“, Стара Загора, и ПМГ "Никола Обрешов“, Казанлък. Във всяко от двете училища ще се сформират по 2 паралелки за петокласници с по 26 деца. 

Рени АТАНАСОВА