От днес в София тръгва и последната довеждаща до метрото линия - 805. Тя ще прави връзка между ж.к. Студентски град, кв. "Малинова долина", кв. "Витоша" и метростанция "Витоша" в кв. Хладилника. Това съобщи Дончо Барбалов, зам.-кмет по здравеопазване на Столична община.

Ето какво пише още той:

Електробусчетата се движат на интервал от 12/13 минути и за сега ще работят само в делничните дни от 5:50 ч до 22:45 часа. Колите са нископодови и климатизирани 6-метрови "Карсан", с възможност да превозват до 22 души.

Както при останалите четири довеждащи линии (801, 802, 803 и 804) и тук електрическите минибусове ще спират по част от основните спирки на градския транспорт, с което ще създават удобни връзки за прекачване.

Освен на основни спирки, те ще спират и на 18 допълнителни точки за слизане/качване на пътници по 2 начина:

- чрез специално разработеното приложение BUSINN,

- чрез индикация на
шофьора ( помахване с ръка на спирката /натискане на стоп бутон в превозното средство).


Посредством мобилното приложение, ще се предлага най-удобната точка за качване/слизане. Приложението ще показва къде се намира бусчето по маршрута си и ще предоставя информация за времето на пристигане до съответна заявена точка. BUSINN вече работи за останалите четири линии, а за тази ще започне работа следващата седмица седмица, тъй като има нужда тестване в реални условия по линията.