Градското движение "Спаси София" кани столичани на протест срещу презастрояването и за опазването на зелените площи и парковете в София. Протестът ще се проведе в 18:00 ч. пред сградата на Община Младост.

Ето какво пишат още: Точно в квартал, който от години се превърна в символ на дивашкото отношение към градската среда.


“Призоваваме всички софиянци да се включат в общата ни битка, тъй като проблемът не касае само Младост, а го има във всички големи квартали – Люлин, Овча купел, Левски, Манастирски ливади и т.н. Безразборното строителство продължава да задушава кварталите, да разрушава зелените площи, да задълбочава проблемите с липсващите места в детските градини и паркинги. Г-жа Фандъкова обеща нов ОУП, но нищо не се направи за спиране на бетонизацията на София. Затова излизаме на протест!", казва Христо Илиев от местната организация на Спаси София в Младост.

Според градските активисти само в Младост се готвят десетки нови строежи, с което социалната и пътната инфраструктура съвсем ще изнемогне. “Заради алчното презастрояване, все по-трудно и лошо се живее както в Младост, така и в цяла София. Само в Младост, който от години се презастроява, се планират десетки нови сгради върху зелени площи и в междублокови пространства. Рекордьор е планираният строеж на 70-метров мастодонт при метростанция Балан, при това на общински терен. Това е недопустимо нанасяне на трайна вреда на градската среда в София, която не може да бъде поправена." – казват от "Спаси София".

Според организацията, особено голям проблем е готвеното строителство и в Източен парк, който от десетилетия е планиран да бъде белият дроб на "Младост" и Горубляне.

Заради тоталната абдикация на Столичната община, имотите не са отчуждени и сега собствениците претендират да строят на земята си, която е предвидена за парк. “Това означава огромен нов квартал да бъде добавен към вече издъхващата инфраструктура на Младост и завинаги да се сбогуваме с възможността там да бъде изграден зелен парк и място за отдих и спорт." – пишат градските активисти.

Протестираме пред Общината в "Младост", но исканията ни са насочени и към "Московска" №33 и лично към кмета на София, г-жа Фандъкова. Затварянето на очите и угаждането на частните интереси, за сметка на обществения, трябва да спрат. Настояваме за спешно сформиране на работна група за Младост и Източен парк, както и изработването на план за отчуждаване на имотите в Източен парк и в междублоковите пространства.

Това е ангажимент, който управляващите са поели към софиянци в предизборната си програма и са отговорни за нейната реализация. След като игнорират писмата и исканията ни, каним всички хора да ни подкрепят в четвъртък на протест", настоява Христо Илиев от Спаси София.