В София ще се проведе конференция "Политики в подкрепа на пълноценната грижа за детето в най-ранна възраст“.  Събитието се организира от фондация "Тръст за социална алтернатива“ в рамките на  проект за подобряване на майчино и детско здраве сред ромска общност "С грижа от 0  до 3“, с финансиране от фондации "Отворено общество“, "Портикус“ и "Тръст за  социална алтернатива“. Проектът се изпълнява в партньорство с 11 граждански организации, обединени в неформална застъпническа мрежа, която от края на 2020г. се застъпва за промяна на системно ниво в ключови области на политиките за ранно детско развитие

1. Достъп до пренатална грижа за всяка бременна жена.

2. Осигуряване на подкрепа за пълноценно хранене на детето.

3. Облекчаване на процедурата за издаване на лични документи.

4. Осигуряване на услуги в подкрепа на родителството и отзивчивата грижа.

5. Достъп до медикаменти на децата до 3-годишна възраст.

В рамките на форума ще бъдат представени резултати от проведените изследвания, които потвърждават основните предизвикателства на системно ниво, свързани с ефективността на планиране и / или изпълнение на конкретни национални политики.

По всяка от инициативите ще бъдат представени формулираните препоръки за възможните решения чрез промяна на системно ниво, постигнати застъпнически успехи и научени уроци, както и проучени добри практики в страни от ЕС и други държави със сходен социално-икономически и демографски профил на България.

За кого е предназначено събитието?



- Представители на национални, регионални и местни институции и организации;

- Експерти от академична общност и граждански сектор;

- Активисти, родители и представители на ромски общности;

- Други.