На 19 юни 2024 г. в хотел "Маринела" в София се проведе 21-та поредна церемония по връчването на международната награда "Човек на XXI век". Събитието, организирано от програмата "Произведено в България" с автор Адриана Цанева и Олга Ускова, събра най-изявените личности и организации, които с труда си допринасят за развитието на България.

Тази година специални гости на церемонията бяха Негово Високопреосвещенство Арсений, Сливенски митрополит, г-жа Йорданка Фандъкова, Аспарух Карастоянов, Член на управителния съвет на БТПП Красимир Дачев, Член на управителния съвет на БТПП Ергин Емин, Председател на Асоциацията на българските градове и региони (АБГР), арх. Виолета Комитова.

Наградените в различните категории бяха:

Категория "Държавно управление":

· Валентин Ревански, кмет на Ямбол – признат за своите стратегически инициативи и иновативни подходи в градското управление.

· Д-р Мадлена Бояджиева, кмет на Тетевен – отличена за ангажираността си към подобряване на инфраструктурата и услугите в общината.

· Трайко Младенов, кмет на Костинброд – признат за усилията си в обединяването на общинските и частните институции за общото благо.

Категория "Строителство":

· Артекс Инженеринг АД - водеща компания в жилищното строителство, известна с качеството и иновативните си проекти.

Категория "Производство":

Мебелно производство:

· Арх. Калин Панайотов, Инпос ЕООД - Инпос ЕООД – лидер в мебелното производство с уникални и функционални дизайни.

Козметично производство:

· Цветелина Маймарова, Лидера Груп ЕООД – компания, утвърдена с висококачествени козметични продукти и иновативни решения.

Вкусово хранителна промишленост:

· Валентин Кръстев, Мандра Еленка - Мандра Еленка – известна с висококачествените си млечни продукти и традиционни рецепти.

·

Награда за иновативни, екологични проекти и технологии:

· Христо Кожухаров - ПРОДЖЕКТ БЪЛГАРИЯ АГРО ГРУП ООД – за принос към устойчивото развитие и екологичните практики в аграрния сектор.

Награда за развитие на културно-историческо наследство:

· Пламен Мирянов - "Нашият дом е България“  – за инициативи, свързани с опазването и популяризирането на българското културно-историческо наследство.

Категория "Изкуство":

· Краси Тодоров - художник и изследовател на N-мерността, автор на "ZN ART - Музей от хартия", РИМ-Враца – за изключителния си принос към изкуството и новаторските си проекти.

Категория "Медии":

· Зоя Бикова - Breaking News 24/7 – за безупречното отразяване на важни събития и принос към обективната журналистика.

Церемонията бе открита с уникален автентичен шопски танц, изпълнен от състав от Костинброд, които поздравиха присъстващите гости с традиционното хоро. Мирия Димитрова поздрави гостите със специален текст и песен, а музикална школа "Омая" и танцов състав "Зорница" допринесоха за празничното настроение с акапелни изпълнения и шопски танци. Акустична Рок формация Тетевен, Поли Паскова, “Дует с кауза “- Галя Георгиева и Атанас Лазаров и дует Милчо Соколов и Кирил Василев също впечатлиха публиката със своите изпълнения.

Наградените получиха статуетка "Благоденствие", символизираща успех, хармония и просперитет на един от най-талантливите и вдъхновяващи творци на нашето време - художникът Красимир Тодоров.

Красимир Тодоров е художник, чийто работи са не само израз на неговата творческа визия, но и на дълбокото му разбиране за човешката природа и света около нас.

Статуетката "Благоденствие" е символ на успех, хармония и просперитет. Тя олицетворява всички тези качества, които Красимир Тодоров въплъщава в своето творчество и своя живот.

Наградата "Човек на XXI век" е признание за човека, който живее, работи и създава днес и сега в условията на съвременна България.

Това е наградата за човека, който здраво стои на земята и който е поел кормилото на своя живот, защото успехите идват с много труд, упоритост и вяра. За 21 поредна година церемонията затвърди значението си като витрина на българското производство, култура и дух.