В Смолян започна доставката на котли на пелети по проекта на Общината за подмяна на горивната база. Това съобщи за "Фокус“ зам.-кметът на Смолян, Марин Захариев. Първите котли да доставени вчера.

"За климатиците имаше обжалване, но се надяваме до десетина дни да започне и тяхната доставка. Първоначално е предвидено да се направи доставка и монтаж на енергоспетяващите уреди на одобрените домакинства с над 50 точки по проекта, обясни Захариев. Всички те ще получат котлите и климатиците през ноември, декември и част от януари. Хората са информирани доста по-рано още от месец септември, за да може всеки да се подготви“, поясни Захариев.

Той допълни, че има доста хора, които искат друга мощност или уред. "Едни демонтират, други монтират, а трета фирма събира старите уреди. Синхронизират се всички и процесът не е лесен, но вече е задвижен“, обясни зам.-кметът на Смолян.

Всички, които получат новите котли и климатици се задължават през следващите три години да ги използват, да не ги продават и да не се отопляват на дърва и въглища.

Нели ГЕРГЬОВСКА