Стартира ежегодното маратонско четене за децата и младежите на град Смолян  организирано от Регионална библиотека "Николай Вранчев". Неслучайно началото му съвпадна с 2 април – рождена дата на майстора на приказката Ханс Кристиян Андерсен и обявен за Международен ден на детската книга.

Библиотекар от Детски отдел и деца доброволци четоха български и чуждестранни автори пред малчугани в детски градини "Синчец" и "Слънце", а във филиал "Стар център" за да чуят любими приказни истории гостуваха децата от детска градина "Зорница". Бяха прочетени приказките "Непослушното мече", "Малката кибритопродавачка", "Ленивият щъркел", "Снежанка и седемте джуджета", "Приключенията на Пинокио", "Франклин и природното чудо", "Пепеляшка", "Снежанка и седемте джуджета", "Щъркелът и лисицата" и др.

Третокласници от СУ "Св. св. Кирил и Методий" също се включиха в Маратона на четенето с посещение на библиотечния филиал, където научиха повече за създателя на най-популярните приказки на всички времена, Ханс Кристиан Андерсен, четоха верижно "Пипи дългото чорапче" и се запознаха с други автори на детски произведения.  

С тези събития поставяме началото на голямото четене през месец април, в което от регионалната библиотека се надяват да се включат повече деца и младежи от града ни.