В Смолян поетапно ще бъдат въведени зоните за платено паркиране от октомври. Това каза за Радио "Фокус“ – Смолян зам.-кметът Марин Захариев. Първоначално таксите ще са за двата големи паркинга – до Първа инвестиционна банка в началото на пешеходната зона и този на мястото на изгорялото училище под СУ "Св. св. Кирил и Методий“, уточни той.

По думите на Захариев, проблемът с паркирането в Смолян е много дълъг и обхватен и искат да въведат платените зони по начин, максимално удобен за хората. "Вече са поръчани т. нар. паркомати – машини, на които може в левове, евро или с карта да се плаща. Знаците за указване на местата са готови, предстои да започне и маркировката. Платената зона в Смолян ще стартира от октомври, като в началото ще има 10 или 15 дни гратисен период, в който хората ще бъдат предупреждавани, че вече е въведена платена зоната. След този гратисен период зоната ще започне реално да работи“, поясни зам.-кметът. Предстои въвеждането на поетапното платено паркиране да се коментира и на предстоящото заседание на Общински съвет – Смолян.

Цените вече са определени, но хората искат по-голяма гъвкавост – за заплащане на един месец, на тримесечие, на шест и дванадесет месеца, затова ще се обсъдят и такива цени. Иначе цената на СМС за един час престой е 1.00 лв. с ДДС. За живущите в района на платените зони, цената е 200 лв. на година и ще важи за цялата зона в целия град, докато в другите градове като се плати по този начин, може да се паркира само на улицата по местоживеене и на съседната, сравни Захариев. "При нас при плащане на годишен абонамент ще може да се използва цялата зона. 30 лв. ще е абонамента за месец за цялата зона, а на ден цената е 6 лв.“, уточни той.

Захариев изрази надежда до края на годината или до началото на новата да заработят всички определени от Общинския съвет платени зони. Според решението на местния парламент от края на юни, те са ул. "Арх. Петър Петров“, която се намира зад сградата на Община Смолян, паркингът за търговски център "Евридика“, който е непосредствено преди пазара на болницата, паркингът зад Родопски драматичен театър, локалното платно на бул. "България“ от кръговото кръстовище до сградата на пощата и паркоместата пред хотел "Смолян“ на Новия център, като се оставят места за такситата. На Стария център платени ще са паркинга пред сградата на "Първа инвестиционна банка“, паркинга на мястото на изгорелия Техникум по дървообработване и туризъм, както и улиците – "Кап. Петко войвода“, "Здравец и "Карлък“. Платеното паркиране ще е в работни дни в часовия диапазон от 08:30 до 17:30 часа.

Вече са поръчани и скоби, а паяк ще се ползва под наем, защото това ще се налага рядко, посочи Захариев. Цената за махането на скоба ще бъде 25 лв., а за принудително преместване с паяк ще е 50 лв.

Жителите на Смолян могат да ползват и свое паркомясто, извън платените зони, за коЕто се плаща първоначална такса от 30 лв. за разчертаване и талон, а таксата за година е 200 лв. При ползване на такова място и за втори автомобил цената е плюс 50 %, каза още зам.-кметът на Смолян.

Нели ГЕРГЬОВСКА