От 2 до 5 октомври град Смолян и още 13 по-малки градове и села в областта ще бъдат домакини на 12-тото издание на Международния театрален фестивал за детска и младежка публика "Забранено за възрастни“, предаде репортер на "Фокус". 

Ежегодният фестивал ще представи 10 професионални театрални спектакъла от България и Турция с над 25 представления на 20 различни сцени. "Забранено за възрастни“ ще бъде открит тази вечер от 18.30 ч в Голяма зала на Театъра в Смолян със спектакъла на Театър "Темпо“ от Анкара "Легенди за Коркут“, подходящ и за деца, и за възрастни. Ще има субтитри на български език. В същия ден от 17.30 ч във фоайето на театъра Фондация "Ден Гри“ ще открие фотоизложбата "Артисти за деца“, а режисьорката Елена Панайотова ще изнесе лекция по приложен театър. Входът за откриването на фестивала е свободен.

Участници от България със свои спектакли тази година са Държавен куклен театър Сливен, Държавен куклен театър Бургас, Център за изкуства "За Родопите“, Театър "Весел“, Група за детски театър "Камила“, Родопски драматичен театър "Николай Хайтов“, Театър "Арт Ленд“ и Театър "Корсар“. Ще бъде проведено и ателие по фотография от Фондация "Ден Гри“.

Освен в областния град представления ще има в Търън, Борино, Смилян, Девин, Елховец, Чепеларе, Момчиловци, Мадан, Баните, Неделино, Старцево, Върбина, Широка лъка.

Фестивалът в град Смолян се организира от Фондация "За Родопите“ в съорганизаторство с Община Смолян. Събитията в Смолян област се провеждат под патронажа на Областния управител на Област Смолян и се реализират с участието на Община Баните, Община Борино, Община Девин, Община Мадан, Община Неделино, Община Чепеларе.

Фестивалът се провежда с подкрепата на Министерство на културата. Основен партньор в работата с училищата и детските градини от града и областта е Регионално управление на образованието - Смолян. Медиен партньор на фестивала е Списание "Кукларт“.