Стари предания и легенди от най-възрастните жители на село Полето гласят, че някога, преди много години, във високите части на населеното място е имало черква, която е носела името "Свети Четиридесет мъченици", предаде репортер "Фокус".

Днес мястото е белязано като свято от малка постройка с икона на Свети Четиридесет мъченици. Оттогава насам, всяка година на тази дата, миряни палят свещ за здраве и почитат празника, на мястото където е старото оброчище.

В днешно време, вече няколко години, благодарение на общинския кмет Апостол Апостолов, със съдействието на кмета на селото Иван Манчев, както и много жители от Полето, се строи красив храм.

Работата по изграждането му напредва, архитектурата е красива, близка до тази на църквата "Св. Св. Кирил и Методий“, която се намира на центъра в селото. Новия храм ще бъде с олтар и два купола. 

В деня на Свети Четиридесет мъченици, край старото оброчище и новия храм, се събраха много жители и гости на Полето. Сред тях бяха и кметът на община Симитли Апостол Апостолов, народния представител Стефан Апостолов и кметът на село Полето Иван Манчев.