В СУ "Любен Каравелов" в Добрич над 90% от учителите ще бъдат сертифицирани по програма Google educator, което ги прави уникални за областта, предаде репортер на "Фокус". Преподавателите са преминали обучение по нива 1 и 2 по програмата, предстои им сертифициране, а образователната квалификация ще продължи.

Програмата подпомага учители, директори и специалисти в сферата на образованието при внедряване на технологии и интегриране на Google Workspace в работа. Предимствата са много. Дава умения за работа с инструментите на Google Workspace в администрацията и класната стая. Развива дигитални компетентности, учи на добри стратегии за използване на приложенията и технологиите в класната стая. Също така разглежда конкретни примери за облачната платформа Google Workspace в учебните занятия. 

Училището в добруджанския град е едно от иновативните и постоянно доказва това в своята работа. Единият пример е от края на миналия месец, когато ученици от 10 "А" клас само за час са ъпгрейднали 14 компютъра. За това време учениците са добавили допълнителна DDR4 памет на всеки компютър и са заменили старите дискове с нови SSD. Те са били предварително подготвени с инсталиран Windows и всички необходими приложения, чрез клониране, което е ускорило процеса.

Друг пример е осъществена наскоро мобилност по Еразъм + в Хърватия, където каравеловчета са създали приложение за виртуална реалност, приложимо активно в процеса на обучение.

Жулиета НИКОЛОВА