Очаква се на днешната сесията на СОС да се обсъди решението на Комисията по образование и култура Паметникът на Съветската армия да бъде преместен от Княжевската градина. Общината може да поиска преместването на скулптурната композиция в Музея на социалистическото изкуство, а до евентуалното изпълнение на настояването за демонтаж на монумента, ще го огради с табели. На тях ще пише, че монументът символизира чужда сила, обявила война на България и окупирала страната. Точният надпис трябва да бъде уточнен след консултации с историци от "Софийския университет" и Българската академия на науките.

Припомняме, че решението на Комисията по образование и култура в Столичния общински съвет от 7 март е за демонтаж и преместване на монумента от общинската земя в Княжеската градина. Предстои окончателно решението да бъде взето на заседание на Столичния общински съвет днес.

Очаква се заседанието на общинарите да е съпроводено от протест. От БСП ще организират жива верига пред паметника. Според левицата решението няма правна, а само символична стойност, тъй като монументът не е на Столична общината.

"Този паметник не отразява обективна историческа истина. Тук няма погребани съветски воини", коментира в ефира на NOVA журналистът Асен Генов.