В Русе започва кампанията по представяне на обществеността на проекта "Бъди активен, а не агресивен“, който се финансира Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2022 г., Министерство на младежта и спорта, при който се отчитат и надграждат силните страни на младите хора. Проектът се изпълнява от сдружение "Дунавски инициативи за обединени региони", съобщиха от общината.

Проблемът, свързан с агресията и насилието между децата и младежите, е особено актуален както на национално, така и на европейско ниво. В обществото съществува мнение, че това сложно социално явление разширява своя обхват и се проявява все по-често. Основните фактори за проява на насилие между младите хора са: фактори в семейството; медии и интернет; обществото като цяло; личностни и психологически фактори; фактори, свързани с училището; социално-икономически фактори; приятелска и неформална среда и други.

Проектът "Бъди активен, а не агресивен“

Основната цел на проекта е включените в него младежи да изградят умения за социално отговорно поведение, за справяне във враждебна или рискова среда, а също така и да изградят навици за здравословен и физически активен начин на живот като модел за превенция на различни форми на агресия, в резултат на което да развият чувствителност по обществено значим проблем, какъвто е насилието.

Подходът, който сме избрали е да селектираме група от младежи/ ученици, студенти, заети и безработни лица на възраст между 15 и 29 години, както и хора в риск/социално слаби- 10 процента от пряката целева група. Те ще трябва да отговарят на предварително разработени критерии за участие в проекта. Тяхното включване в проектните дейности е от ключово значение като им се предоставя възможност да придобият ценни знания, умения и компетенции и да подобрят своите нагласи за справяне с подобен тип поведение.

Целта е в края на проекта е участниците да придобият умения за ограничаване и превенция на агресията сред младежите, да бъдат подпомогнати в изграждането на умения за социално отговорно поведение и справяне във враждебна или рискова среда на младите хора.

Основната целева група по проекта "Бъди активен, а не агресивен“ включва младежи на възраст между 15 и 29 години – 90 лица разпределени в следните възрастови групи:

Г1 - младежи на възраст от 15 до 19 г. (вкл. ученици от 8. до 12. клас) – 30 лица

Г2 – младежи на възраст от 20 до 24 г. (вкл. студенти, заети и безработни лица) – 30 лица

Г3 – младежи на възраст от 25 до 29 г. (вкл. студенти, заети и безработни лица) – 30 лица

В проекта е планирано да вземат участие минимум 10% лица в неравностойно положение от пряката

Дейностите и резултатите от настоящия проект, са ориентирани към създаване на умения за социално отговорно поведение, за справяне във враждебна или рискова среда, а също така и да се изградят навици за здравословен начин на живот.

Фокусът на проекта е поставен върху нуждите на младите хора от подкрепа, разбиране и осъзнаване на проблема с агресията, както и да направим първите стъпки към решаването му.

Заповядайте на пресконференция на 9 август от 11.00 часа в конферентната зала/ голямата зала/ на хотел "Дунав плаза“ в Русе, на който ще Ви представим Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от закона за хазарта за 2022 година, проекта - неговите цели и дейности и очаквани резултати.