Стартира процедурата за подбор на кандидати в областните и общински администрации по Програма "Старт на кариерата“ за настоящата година. Областната администрация в Русе отново е партньор на кампанията, като е осигурено едно работно място, съобщиха от Областна администрация. За да участват в програмата, кандидатите трябва да са на възраст до 29 години, ненавършени до 14-и септември тази година, както и да имат висше образование. В случая няма значение завършеното професионално направление, тъй като от експерта ще се изискват общи компетенции. Лицето ще може да работи в някоя от двете дирекции – тази, занимаваща се с регионалното развитие, административния контрол и държавната собственост или в сферата на финансите, счетоводството и правото.

При желание от кандидатите стажът ще може да се осъществи и в пресцентъра. Изисква се също така младежите да са регистрирани в Бюрото по труда като безработни или заети, търсещи работа лица и да нямат трудов стаж по придобитата специалност от висшето образование. Предимство е владеенето на чужд език, както и добрата компютърна грамотност. От Областната управа поставят и условието за умения за работа в екип и анализаторски познания. Одобреният кандидат ще бъде назначен за срок от 12 месеца.

Подробности за възнаграждението, което е еднакво за цялата страна, могат да се получат на място в Бюрото по труда“.

"Предоставяме една отлична възможност за първа работа. Екипът, с който работя, е от професионалисти и те ще дадат всичко от себе си да предадат знанията си на младите колеги. Сигурен съм, че те ще научат много нови неща, които имат пряко отношение към практиката“, коментира областният управител Анатоли Станев.

Пълният комплект от необходими документи за кандидатстване може да бъде намерен на интернет-страниците на Министерството на труда и социалната политика, както и на Агенцията по заетостта. Заявленията могат да се подават по електронен път или на място в Бюрата по труда, като едно лице не може да кандидатства за повече от три работни места. До 23-и септември се провеждат интервютата, като класирането става ясно до 26-и същия месец.

Статистическите данни сочат, че коефициентът на младежка безработица намалява чувствително през последните години. От 22.3% през 2005 година той спадна до 8.9% през 2019-а.

За последните пет години Областната управа в дунавския град редовно е участвала в подобен род инициативи, а ръководството на администрацията продължава да работи активно за реализацията на младите хора. От 2017-а насам Областна администрация Русе е осигурила временна заетост на повече от 45 души по различни местни и национални програми. Сред тях са "Старт на кариерата“, "Квалифицирани кадри за бизнеса“, Регионална програма за заетост, "Крос – Би“ и още много други.