Бюрата за връзка на Европейския парламент в София и Букурещ организират трансгранична дискусия в Русе на тема "Новият европейски Баухаус: активно гражданско участие за по-зелени и устойчиви сектори“, съобщиха организаторите на събитието. Дискусията ще се проведе днес от 15 до 17.15 ч. в зала "Европа“ на Доходно здание, площад "Свобода“ 4, Русе.

По време на дискусията ще обсъдим начина, по който гражданите и специално младите хора биха могли да участват по-активно в обществения живот, така че да допринесат за устойчиви положителни промени в градската среда и живот. Ще разгледаме теми като инициативата "Нов европейски Баухаус“, Зеления пакт, кръговата икономика и различни начини, чрез които граждани и нестопански организации могат да допринесат за тяхното реализиране, като посочим и някои добри примери за успешни граждански намеси.

В панелната дискусия ще вземат участие Юлия-Мирела Шербан, ГД "Регионална и селищна политика“ (REGIO), Европейска комисия, Десислава Панчева, ръководител на офис "Култура“ в Бюро "Творческа Европа“, и Лука Матей Стоян, архитект от Центъра за върхови постижения в архитектурата, изкуствата и аудиовизията, Румъния. Те ще отговарят и на въпроси от публиката в залата и онлайн. Модератор ще бъде Антония Димитрова, член на Фондация "Колективът“.

Събитието е отворено за всички, които се интересуват от тези теми и се организира в рамките на кампанията "Заедно за ЕС“ на Европейския парламент, която цели изграждането на паневропейска общност, насърчаваща всеки да участва в демократичния процес.

 .