В Русе бе даден старт на 23-ото издание на Панорама на средното образование, което се организира от Регионалното управление на образованието и Община Русе.

"Събития от такъв мащаб не само улесняват избора на учениците за тяхното бъдеще, но и способстват за развитието на образователната среда и засилване на връзките между учебните заведения и бизнес сектора. Убеден съм, че и тази година Панорамата на средното образование ще продължи да служи като платформа за вдъхновение, обмен на идеи и стимулиране на талантите на утрешния ден, както и ще предложи нови възможности за бъдещите осмокласници“, каза в приветственото си слово кметът Пенчо Милков.

Поздравления към участници и посетители отправиха областният управител Драгомир Драганов и Слава Рачева – старши експерт професионално образование и обучение в РУО – Русе. Официални гости на откриването на изложението бяха зам.-кметът Енчо Енчев, директорът на дирекция "Образование и култура“ Цветослав Димитров, главният секретар на Областна администрация Ирена Димитрова, областният координатор на Регионален съвет на КНСБ – Русе Боянка Димитрова и председателят на Синдикален регионален съюз на КТ "Подкрепа“ – Русе Кирил Черкезов.

В тазгодишното издание 19 професионални и профилирани гимназии и средни училища се представят с цел да улеснят учениците при избора им къде да продължат обучението си след VII клас. На щандовете, разположени на алеята пред хотел "Дунав“, образователните институции представят информация за учебните си програми, специалности, условия и материална база чрез по-мащабно презентиране на учебно-образователния процес, извънкласните дейности и цялостния облик на училищата. В изложението участва и Центърът за научно и техническо творчество.

Професионалните гимназии ще предоставят възможности и за среща на ученици и родители с бъдещи работодатели, които са институционално ангажирани с дуалното образование или традиционно поддържат връзка с учебните заведения, подготвящи кадри за конкретна сфера.

В откриващата програма на изложението бяха включени и музикални и танцови изпълнения на възпитаници на учебните заведения, както и на състави към Общинския младежкия дом и Общинския детски център за изкуство и култура.

Панорамата на средното и професионалното образование в Русе ще продължи до 15 юни.