В РЗИ-Смолян е налична и се прилага адаптираната ваксина на Пфайзер и срещу Омикрон ВА. 4-5. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция – Смолян. Експертният съвет по надзор на имунопрофилактиката и Министерството на здравеопазването препоръчват бустерна доза от адаптираните ваксини.

Показани за ваксинация с адаптирани иРНК ваксини са всички лица на възраст на и над 12 г., които са завършили своя ваксинационен курс или са получили бустер с оригинална ваксина преди повече от 3 месеца.

Към момента в РЗИ – Смолян са налични и трите вида адаптирани ваксини - (Comirnaty Original/Omicron BA.1; Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1; Comirnaty Original/Omicron BA.4-5). Адаптираната ваксина срещу Омикрон ВА.4-5  се предоставя на общопрактикуващите лекари и  имунизационните пунктове в областта.

С наличието на различни адаптирани ваксини срещу Омикрон и неговите подварианти се разширява възможността за по-широка защита на гражданите срещу COVID-19 през есенно-зимния сезон, когато са възможни нови COVID вълни.