В навечерието на 145-годишнината от освобожението на Анхиало, на 6 февруари т.г. (понеделник), от 17.30 ч. в Градска художествена галерия "Дечко Стоев“ ще се проведе беседа на тема "Първомайстор Уста Генчо Кънев – от колиби Генчовци, Тревненско до Анхиало“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Поморие. 

Уста Генчо Кънев (1828 – 1890) е един от най – изявените строители на българската възрожденска епоха. Негово дело са десетки църкви, училища, обществени сгради. Между тях са катедралата "Свето Успение Богородично“- Варна, църквата "Свети великомъченик Димитър Солунски“ – Видин, храм "Свето Успение Богородично“ – Габрово, мъжката гимназия във Варна, Априловската гимназия в Габрово и много, много други. Сред тях е и църквата "Свето Рождество Богородично“ в Поморие, която за съжаление е последното дело на уста Генчо Кънев и е свързана с трагичната му гибел.

Лектори за живота и делото на гениалния майстор ще бъдат доктор – архитект Милен Маринов и Люба Цанева – историк и специалист Възрожденско изкуство.